zaterdag 4 augustus 2012

Eerste dag op IJsland


Gisteren hebben we nog met volle teugen genoten van onze reis op de Norönna langs de Faeroer Eilanden. Na het piepkleine haventje van Torshavn te hebben aangedaan, werd de reis vervolgd via een smalle doorgang tussen de eilanden. Hier werden we getrakteerd op spectaculaire uitzichten op de onherbergzame rotsformaties, waar af en toe toch een klein hutje tegenaan geplakt zat.

Vanochtend werden we vroeg gewekt: de hutten moeten al twee uur voor aankomst worden verlaten in verband met schoonmaak voor de volgende passagiers. Na het ontbijt voeren we via een fjord de haven van Seydisfjördur binnen: een schattig oud plaatsje met roodwitte huizen en een geelwit kerkje, ingeklemd tussen enorme rotsformaties. Op slag werden we verliefd op de spectaculaire omgeving waarin we waren beland.



Vandaag zijn we langs de oostkust afgezakt naar het zuidoosten. Langs fjorden en zwarte stranden. Je voelt je hier erg klein: het is net of je in een andere wereld bent beland.



We hebben ons kamp opgezet op een boerderijcamping, met in de achtertuin een aantal gletsjers van de Skaftafell in het nationaal park Vatnajökulspjódgardur. De snelstromende riviertjes van het smeltwater hebben hier in de loop van heel veel jaren een grote gruisvlakte achtergelaten, waarop nu gras groeit en waar schapen grazen.


De kinderen van de campingeigenaar kwamen hier zojuist langs met allerlei door hun oma gebreide kledingstukken, waaronder sokken en mutsen. Het was zo aandoenlijk dat we het niet konden laten om een mutsje van ze te kopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten