zaterdag 4 augustus 2012

Gletsjers en gletsjermeren (dag 2)


We waren op tijd wakker. Niet van de kou, maar het tijdverschil van 2 uur met West-Europa zal wel mee gespeeld hebben. Vandaag zijn we in westelijke richting verder langs de zuidkust gereisd: onderweg stoppen we om verscheidene uitzichtpunten te bekijken. De omgeving lijkt wel mooier en mooier te worden.


(Wat een enorme lege vlakte, zoek de Land Rover ;-) )

Omdat we inmiddels een aardig stuk gereden hebben, wordt het tijd om te tanken. Daarmee moet je niet te lang wachten, want tankstations zijn – net als veel andere voorzieningen – dun gezaaid. Bij de onbemande tankstations moet je een bedrag invoeren waarvoor je wilt tanken. Het is dus belangrijk om in te kunnen schatten hoeveel liter je nodig hebt en wat de brandstofprijs is. Je kunt ook bij de meest onooglijke tankstations gewoon pinnen, net als thuis. De eerste keer is even wennen, omdat de prijs pas op de pomp verschijnt als je het pistool uit de houder neemt en nadat je hebt betaald.

Na een eindje rijden zien we plotseling een groot ijsblok boven het landschap uitsteken. Dan weten we dat we in de buurt moeten zijn van het gletsjermeer Jökulsárlón. Als we de bocht om draaien worden we stil van het uitzicht. Het gletsjermeer staat in verbinding met zee en voor ons zien we hoe enorme ijsblokken de Atlantische oceaan in drijven. We besluiten mee te gaan met de rondvaart: wel wat toeristisch, maar erg de moeite waard. Met een amfibievoertuig worden we in een groepje over het meer gevaren, waarbij we prachtige foto’s kunnen maken van de ijsschotsen.




Als we weer verder rijden langs weg 1 komen we op een steenworp afstand nog een ander gletsjermeer tegen. Hiervoor moeten we een onverharde weg afrijden. We komen verschillende gewone personenauto’s tegen, die er zichtbaar moeite mee hebben.



Ook hebben we een bezoek gebracht aan het visitor centre van Skaftafell Nationaal Park. Het leek wel of alle mensen die op IJsland aanwezig zijn, zich daar op de parkeerplaats verzameld hadden. Het is het startpunt voor excursies. Wie bergen of gletsjers wil beklimmen, kan hier begeleiding inhuren. We twijfelen nog even – heel even – over een hike, maar besluiten toch door te rijden.


We zijn inmiddels aangekomen bij het stadje Kleifar, waar we ook overnachten. Achter de camping ligt een prachtige waterval, waarbij ook gezwommen kan worden.  

3 opmerkingen:

  1. Wow, die foto van het gletsjermeer spreekt boekdelen, dit gaat een vakantie worden waar je nog lang over na gaat praten.
    Erg veel plezier gewenst,
    Martin & Liz

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig, nog een weekje dan hopen wij daar ook te zijn.
    Tot die tijd doen we het nog even met jullie blog.
    Groet!
    LRCH lid LTE

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wow, dit ziet er echt heel gaaf uit. IJsland staat ook nog op mijn wensenlijstje :) Ik heb net even jullie route bekeken, mooie reis!

    BeantwoordenVerwijderen