zaterdag 11 augustus 2012

Dolfijnen en walvissen spotten


Vandaag zijn we vanuit Húsavik mee geweest met een boottocht om dolfijnen en walvissen te spotten. Het werd een onvergetelijke ervaring. Iedereen die hier in de buurt komt kunnen we aanraden om hieraan mee te doen, hoewel het natuurlijk nooit zeker is of en welke dieren je te zien krijgt.



Wij kochten onze kaartjes aan de haven bij North Sailing voor Eur. 54,- per persoon . Zij varen met mooie, klassieke, houten vissersscheepjes, de onze was uit 1965. Hierop worden weliswaar flink wat passagiers meegenomen, maar niet zo dat het vervelend druk wordt. De tocht duurt ongeveer drie uur en voert via de baai Skjálfandi en het vogeleiland Lundey een stuk de Atlantische Oceaan op. Wij hadden het geluk een paar keer witsnuitdolfijnen te zien en een paar keer dwergvinvissen, een vreemde naam voor een dier dat zo’n 9 ton kan wegen..


De tocht is erg de moeite waard. Het is natuurlijk even spannend of er dolfijnen en walvissen in zicht komen, maar de bemanning doet erg zijn best om ze te spotten en er vervolgens heen te varen, zodat je ze goed kunt zien. Het is een heel bijzonder en zelfs emotioneel moment om de dolfijnen en de walvissen met hun vin en rug boven te zien komen. Wie geluk heeft ziet er zelfs een springen en zo een stuk uit het water komen.




De tochten worden begeleid door een host, die veel weet te vertellen over de vissen en vogels die in dit gebied voorkomen. Tegen het einde van de toer krijgen we zelfs nog warme chocolademelk met een kaneelbroodje aangeboden. Erg gastvrij allemaal en, zoals al opgemerkt, een echte aanrader, zelfs al hebben we de echte giganten niet gezien. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten