maandag 6 augustus 2012

Gulfoss, Þingvellir en zwemmen


We blijven een paar nachten op de camping bij Geysir, want dit is een prima uitvalsbasis voor wat we in de omgeving nog willen zien en een goed startpunt voor de Kjölur route naar het Noorden. Vandaag hebben we de Gulfoss watervallen bezocht en het Nationaal Park Þingvellir

De watervallen van de Gulfoss zijn de bekendste van Europa. In een enorme en diepe kloof stort zich een gigantische hoeveelheid water.


In het Nationaal Park Þingvellir ligt een breuklijn, die twee continenten van elkaar scheidt en die door heel IJsland heen loopt. Deze is hier heel goed te zien. Op de plaats van de breuklijn zit een grote kloof in de aardkorst, waar je een stukje doorheen kunt lopen. Þingvellir is voor de IJslanders een belangrijke plaats: al vanaf de vroege geschiedenis werd hier recht gesproken en werden de – vaak erg wrede – vonnissen hier meteen voltrokken. Er zijn hier heel wat mensen verdronken, verbrand, onthoofd, etc. Het is een nationale plek, waar tienduizenden mensen samenkomen om belangrijke gebeurtenissen te herdenken en te vieren.



We bezoeken in het park ook nog een piepklein kerkje.



De campings zijn in het algemeen erg sober met hun voorzieningen. De toiletten zijn meestal schoon, maar als er één douche is, dan is het veel. Onderweg kom je vaak zwembaden tegen en die blijken een heel geschikt alternatief te zijn. Voor ongeveer Eur. 2,50 per persoon heb je de beschikking over een stortdouche, tubs met verschillende temperaturen, het zwembad en een sauna. Wat wil je nog meer?

Het werkt op de campings erg makkelijk. Reserveren of aanmelden kennen ze hier niet, je gaat gewoon ergens staan. Meestal komt er ’s avonds iemand langs om af te rekenen. Wij gebruiken de camping card, waarmee je onbeperkt kunt kamperen voor maar Eur. 99,00. Er komt dan nog wel toeristenbelasting bij, die je met de beheerder moet afrekenen. Het gaat om een klein bedrag, omgerekend Eur. 0,67.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten