dinsdag 31 juli 2012

Onderweg.....


Duitsland met zijn Baustelllen, Denemarken met zijn slagregens. Het heeft ons niet kunnen weerhouden om toch de Smyril Line te bereiken. We hebben overnacht in een heel slecht hotel van een hotelier, die zijn toupet beter niet op zijn hoofd had kunnen zetten, maar als Swiffer door het hotel had kunnen halen.



Toch waren we blij met de hotelovernachting, die ons na een dag rijden nog even een paar uur rust gaf. De wekker ging alweer om 05.00 uur, want inchecken moest tenminste 2,5 uur voor vertrek. Toen we aan kwamen stond er al een indrukwekkende rij auto’s. Veel off road voertuigen en speciale campers, maar ook gewone personenauto’s. We zagen mooie aanpassingen aan auto’s. Voor ons stond een Landcruiser met ingebouwde rvs-keuken en slaapgelegenheid. Niet echt praktisch opgezet, want er werden voortdurend tassen en matrassen verplaatst. Achter ons stonden een paar mooie Defenders. Opvallend weinig Nederlanders.


Hier werden we gescheiden van elkaar, want alleen de bestuurder mag met de auto aan boord rijden. Alle anderen moeten via de terminal met de loopbrug. Hierdoor kon Monique wel een leuk filmpje maken van onze auto, die aan boord rijdt.

De boot is netjes. We hebben de mazzel dat we een vierpersoons hut hebben, dus geen stapelbed. De Norönna is een ferry zoals iedereen die wel kent, met restaurants, bars, tax free shops. Plaats voor ruim 1400 passagiers en veel auto’s en lading. Bijzonder aan het schip is, dat het de enige in zijn soort is, die speciaal ontworpen is om het hele jaar op de Noord Atlantische oceaan te varen, waar het enorm kan spoken.



We zijn langs een groot deel van de kust van Noorwegen gevaren en morgenochtend komen we aan op de Faeröer Eilanden voor een korte stop. We zijn voornamelijk aan het lezen en aan het luieren, veel meer mogelijkheden zijn er eigenlijk niet. Dek 8 is zoals de plaatjes beloven: we hebben op teakhouten dekstoelen, beschut achter glas, heerlijk in het zonnetje gezeten.

dag 2:

We hebben vanochtend lekker in de zon gezeten, dit keer niet eens achter glas :)
Vanmiddag betrok het en bij windkracht heel veel voeren we naar de Faeröer eilanden , Tórshavn binnen. Prachtige maar zo op het eerste oog nogal onherbergzame eilanden.



donderdag 26 juli 2012

Planning .......


Toen God klaar was met het scheppen van de aarde had hij nog wat over. Vooral steen, vuur, ijs en water. Hij gooide het in een hoek neer, niet beseffend dat hij IJsland had gecreëerd.




30 & 31 juli 2012 -Dag 1 & 2 - Reis naar Denemarken (Hjørring) - inschepen op de Norröna; vertrek uit Hirtshals om 09.00 uur.


Rit naar Denemarken, 30 juli 2012
Overnachting Hjørring, hotel Phønix, Jernbanegade 6.

Dit hotel is op ongeveer 20 minuten rijden van de haven in Hirtshals. Inschepen om 7:00 uur op 31 juli 2012.

1 augustus  2012: - dag 3 - dag op zee

Aan boord van de Norröna, met een korte stop op de Faeröer eilanden ( We gaan niet van de boot af )

2 augustus 2012 –dag 4- aankomst in Seydisfjördur, IJsland om 07.30 uur; rit langs oostkust naar omgeving van Höfn

Oostfjorden, dag 3 (ca. 275 km)
In de ochtend bereiken we IJsland, vanuit Seydisfjördur reizen we in zuidelijke richting. De route gaat langs fjorden en kliffen naar de omgeving van het dorpje Höfn. Opties onderweg : een bezoek aan het stenenmuseum Steinasafn Petru bij Stödvarfjördur, of/en een bezoek aan het plaatsje Djúpivogur, Hier vandaan kan je ook een bootexcursie maken naar het eiland Papey  Al denk ik dat we na twee dagen op zee dan wel even boot genoeg gezien hebben.

3 augustus 2012 –dag 5 - naar ijsbergenmeer Jökulsárlón en bezoek Skaftafell Nationaal Park

Vatnajökull gletsjer, (ca. 200 km)

We vervolgen de ringweg naar het zuidwesten. Vandaag willen we naar het beroemde gletsjermeer Jökulsárlón, waarin ijsbergen in de meest wonderlijke vormen ronddrijven. Hier willen we een boottocht over maken.. De rest van de dag willen we in het Nationaal Park Skaftafell blijven. Overnachting in de omgeving van Nationaal Park Skaftafell / Kirkjubeajarklaustur.

4 augustus 2012 – dag 6 - wandeling in Skaftafell

Nationaal Park Skaftafell,
Vandaag blijven we in de omgeving van Skaftafell of Kirkjubaejarklaustur. Skaftafell Nationaal Park is gelegen aan de voet van de gletsjer Vatnajökull. Bezoek aan de waterval Svartifoss ,en eventueel een excursie naar het vogeleiland Ingólfshöfdi (met veel papegaaiduikers, grote jagers en andere zeevogels zien ) Ook een bezoek aan de kloof Fjadrárgljúfur staat op het verlanglijstje ( Een klein stukje weg F206 inrijden). Overnachting op dezelfde plek.

5 augustus 2012 – dag 7 - rit via Núpsstadur naar de omgeving van Vík/Hella

Zuidkust van IJsland, (ca. 120 km)
Optie onderweg :Tussen Skaftafell en Kirkjubaejarklaustur staat bij Núpsstadur een boerderij met een piepklein oud kerkje uit de 17de eeuw. In westelijke richting rijden we richting Vík. Bij Vík rijden we over een spoelzandvlakte, gevormd door de Katla, een vulkaan die schuil gaat onder de Mýrdalsjökull ijskap. Deze vulkaan vertoont momenteel activiteiten die wijzen op een aanstaande uitbarsting, hij is verbonden met de vulkaan de Eyjafjallajökull, die in 2010 bekend is geworden door de grote vulkaanuitbarsting. Dit was toen ook nogal spannend voor ons omdat we in New York zaten en lang niet wisten of onze vlucht gewoon kon vertrekken. Er waren veel vluchten geannuleerd. Uiteindelijk kon het vliegtuig om de aswolk heenvliegen. In de omgeving van Vík liggen een aantal vogelrotsen, waarbij Dyrhólaey een bekende is. Tot begin augustus nestelen hier papegaaiduikers Met onze Land Rover willen we een stuk omhoog rijden tot aan de voet van de gletsjer. Overnachting in de omgeving van Vík/Skogar/ Hvolsvöllur.

6 augustus 2012- dag 8 - langs zuidkust naar omgeving Laugarvatn

Skógar, Seljalandsfoss en Hekla,(ca. 175 km)
We rijden op dag 8 richting de gouden cirkel. Onderweg doen we Skógar aan, hier willen we een museum bezoeken dat een goed beeld geeft over hoe de IJslanders leefden aan het begin van de vorige eeuw. Ook willen we een bezoek brengen aan De Skógafoss. Dit is een bekende waterval, waar het water maar liefst 60 m naar beneden stort. Ook hoger in de rivier liggen kleinere watervallen, die we te voet willen bezoeken. Na Skogar rijden we verder langs de ringweg. Onderweg kunnen we nog een foss ( Foss is IJslands voor waterval ) bezoeken, namelijk de Seljalandsfoss. Je kunt achter deze waterval langslopen, We komen ook langs IJslands beroemdste vulkaan, de Hekla, die voor het laatst in 2000 tot uitbarsting kwam en voor de kust kunnen we de Westmaneilanden zien liggen. De route langs de zuidkust gaat uiteindelijk het binnenland in en brengt ons uiteindelijk in het Laugarvatn/Geysir gebied waar we een plek gaan zoeken om te overnachten.

7 augustus 2012 – dag 9 - bezoek Geysir, Gullfoss en Thingvellir; rit naar Reykjavík

Gouden Cirkel: Geysir, Gullfoss en Thingvellir, dag (ca. 160 km)
Voor vandaag staat de gouden cirkel op het programma, de beroemdste drie hoogtepunten van IJsland Waarschijnlijk ook de drie meest toeristische. Als eerste willen we een bezoek brengen aan het bekende hete bronnen gebied Geysir met de geiser Strokkur, die wel tot 20 meter hoog de lucht inspuit en met een beetje geluk zien we ook de moeder van alle geisers, de Geysir, spuiten. Sinds een aardbeving in 2000, komt ze zo nu en dan even omhoog pruttelen. IJslands beroemdste waterval Gullfoss ligt 10 km van het Geysir gebied. Het Nationale Park Thingvellir ligt precies op de plaats waar de Europese en Amerikaanse continenten van elkaar afdrijven, waardoor enorme scheuren in het landschap zijn ontstaan die nergens beter te zien zijn dan hier. Vanaf Thingvellir is het niet ver meer rijden naar de hoofdstad van IJsland Reykjavik. We zoeken een campingplek in de buurt zodat we de volgende dag Reykjavik kunnen bezoeken

8 augustus 2012 – dag 10- bezoek aan  Reykjavík, evt. rondrit schiereiland Reykjanes met bezoek Blue lagoon.

Reykjavík, Reykjanes en Blue Lagoon,

9 / 10/ 11 augustus 2012-dag 11/ 12/ 13 op weg naar de Kjölur route
Vanaf hier begint een stukje offroad avontuur.
De Kjolur – route is één van de belangrijkste bergwegen die dwars door het binnenland van IJsland voert. De ongeasfalteerde weg van puin en gruis en gravel voert tussen de Langjokulln gletsjer in het westen en de Hofsjokull gletsjer in het oosten door. De afstand tussen de Gullfoss waterval in het zuiden en de eerste boerderij in het noorden is ongeveer 170 km.
Deze route is niet het hele jaar open, de weg wordt pas opengesteld als de bulldozers de weg sneeuwvrij en vlak hebben gemaakt. Dat kan elk jaar weer anders zijn maar meestal gaat de weg in juli open.
Hoewel de weg niet de meest gevaarlijke is, zijn er in het verleden dodelijke ongevallen voorgekomen. Meestal ten gevolge van het feit dat het weer snel kan omslaan. In het midden van de zomer kunnen zelfs sneeuwstormen ontstaan.
Het gebruik van een 4-WD auto is niet echt nodig maar wel aan te raden, dit omdat er in het algemeen geen grote rivieren doorwaad hoeven te worden. Toch moet men oppassen omdat kleine stroompjes na hevige regenval of door het smelten van de sneeuw plotseling tot forse rivieren aan kunnen wassen. We hebben geen snorkel op de auto maar met deze informatie durven we het goed aan. Het is natuurlijk ook een kwestie van gezond verstand gebruiken.
Rijdt je op de Kjölur dan kom je langs Kerlingarfjöll, een kleurrijk gebied met veel rhyoliet. Er zijn vele warme modderpoelen en stroombronnen, die vaak midden in de sneeuw liggen.
Als het goed is zijn er onderweg hutten waarbij je je tent kan opslaan. Vrij kamperen is ook toegestaan.
12 augustus 2012  - dag 14 - gehele dag op schiereiland Snaefellsnes
We rijden de  Kjolur – route af en de ringweg weer op naar het gebied rond de Skagafjördur, bekend om de IJslandse paarden. Als het mooi weer is maken we een uitstapje naar het schiereiland Vatsnes. Vanaf de weg langs de kust schijnt het dat er bij helder weer een schitterend uitzicht op verre kustlijnen is. Na de ronding van het schiereiland brengen we een bezoek aan de basaltrots Hvítserkur, een 15 meter hoge rotsformatie in zee, die lijkt op een prehistorisch dier. Wij zijn altijd erg gecharmeerd van openluchtmusea dus de museumboerderij van Glaumbaer moet zeker bezocht worden, De authentieke boerderij met grasdaken laat zien hoe de IJslanders vroeger leefden.
13 / 14 augustus 2012 – dag 15 - via stadje Akureyri en waterval Godafoss naar Mývatn gebied
Akureyri, Godafoss en Mývatn, dag 15 (ca. 185 km)
We rijden verder naar Akureyri, ook wel de hoofdstad van het noorden genoemd. In deze stad zijn een aantal musea, een mooie botanische tuin en een zwembad. Er staat ook een hooggelegen avant-gardistische kerk met bijzondere glas-in-lood ramen . Via de historische Godafoss waterval komen we aan in het gebied rond het meer Mývatn.(muggenmeer)  Er zijn hier vele bezienswaardigheden, bijvoorbeeld Námaskard, een gebied met hete modderpoelen, gelegen aan de ringweg. Als je wil ontspannen kan dat in het Nature Bath. Dit is een mineraalrijk bad, net als de Blue Lagoon, gelegen in Jardbardshólar, vlakbij het pruttelende Námaskard. We overnachten de komende nachten in de  omgeving van Mývatn.In het beschermde natuurgebied van Mývatn kan je het vulkanisme in volle glorie zien. Er zijn twee mooie wandelingen te maken.. Een halve dagtocht is bijvoorbeeld de wandeling door het lavalabyrint Dimmuborgir, naar de Hverfjall (een explosiekrater) en de Grotagjá (een grot met warm water). Een andere halve dagtocht is een bezoek aan het gebied rond de Krafla. Dit is een vulkanisch gebied, met lava en kraters, dat onder andere in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw nog actief was. Overal komt er stoom uit de grond en ruikt het naar zwavel. Vanuit Mývatn bezoeken we Húsavík, van hier uit zijn we van plan om op walvisexcursie te gaan. Iets verder naar het oosten ligt het Nationaal Park Jökulsárgljúfur. Dit park herbergt de grote gletsjerrivier Jökulsá á Fjöllum en een schitterende canyon. Aan de noordkant ligt het hoefijzervormige dal Ásbýrgi, dat door zijn beschutte ligging dicht begroeid is met berkenbomen. Met een gewone auto kan je niet verder maar met de Land Rover kunnen we via weg 862 naar de Dettifoss.

 15 augustus 2012 - dag 16- rit over kale hoogvlakte Jökuldalsheidi naar Egilsstadir
’s Morgens hebben we nog tijd om een laatste bezienswaardigheid bij Mývatn te bezoeken. Daarna rijden we naar het oosten. Het is een mooie route en bij helder weer kunnen we onderweg één van IJslands mooiste tafelbergen, de Herdubreid, vanaf een afstand bekijken We hebben voor de laatste nacht een appartement gehuurd in Eskifjördur Deze plaats ligt op 21 km van Seydisfjördur en aangezien we de volgende dag om 8 uur weer inchecken bij de boot is het wel prettig om de auto een dag eerder weer reisklaar te maken.
16 augustus 2012 - dag 17-  korte rit naar Seydisfjördur; afvaart boot om 10.00 uur
Oostkust van IJsland, dag 17 (ca. 40 km)
Een korte rit brengt ons weer bij de oostkust, waar wij in de haven van Seydisfjördur opnieuw aan boord gaat van de Norröna. Het vertrek staat om 10.00 uur gepland. Wij varen via Tórshavn door naar Denemarken.
17 augustus 2012-  dag 18 - op zee
18 augustus 2012 - aankomst Hirtshals (Denemarken) 12.30 uur

zaterdag 21 juli 2012

Voorbereiding...

Niet zelden gaat onze reis een hele andere richting op dan we in eerste instantie gepland hebben. Zo ging een voorgenomen vakantie naar Noorwegen al eens naar Tsjechië en veranderde Noordwest Amerika in Noordoost. Dit jaar zouden we naar de Pyreneeën gaan en ook nu draaiden we 180 graden en kozen we voor het Noorden. We gaan naar IJsland.

Naar IJsland ga je niet voor het mooie weer. Dat komt goed uit, want echte zonaanbidders zijn we niet. Onze eerste kennismaking met IJsland was tijdens een tussenstop op de luchthaven Keflavik, waar we midden juli in vliegende storm en met ijskoude slagregens naar een aansluitend vliegtuig moesten lopen. We hopen nu wel op iets beter weer, al weet je het in het wispelturige klimaat natuurlijk maar nooit. De promotiefilmpjes in het vliegtuig en op de luchthaven zagen er wel erg aantrekkelijk uit en we besloten dat we ooit een IJslandreis zouden maken. Deze reis vindt nu eerder plaats dan gedacht.


Toen we de mogelijkheden gingen onderzoeken kwamen we er achter dat het erg duur is om een 4WD auto te huren: als je door het binnenland wil reizen wel een onontbeerlijk vervoermiddel. Toen zijn we gaan onderzoeken of het mogelijk is om onze eigen Land Rover mee te nemen en hoe duur dat dan zou zijn. Ook hieraan hangt een prijskaartje, want het vervoer van de Land Rover is door zijn hoogte twee keer zo duur als een gewone personenauto. Al met al is het goedkoper dan de combinatie vliegen en huren. Bovendien kunnen we nu onze eigen uitrusting meenemen. We varen nu met de Smyril Line van Hirtshals (Denemarken) via de Faroer Eilanden naar Seyðisfjörður (IJsland). Deze beslissing gaf ons ook weer een goed excuus om van alles aan onze auto aan te passen.

Dit jaar gaan we voor het eerst met ons tweeën op zomervakantie. We hebben er ontzettend veel zin in.